Odgovornost prema zajednici

Društvena odgovornost jedna je od naših najviših vrijednosti, ali i jedna od ključnih odrednica korporativnog identiteta Društva. Takav odnos prema profesionalnom i društvenom djelovanju prepoznat je u zajednici, a izgrađen je na kontinuiranom ulaganju i uvažavanju potreba zajednice u kojoj Croatia djeluje, te brizi o zaposlenicima uz temeljne pretpostavke održivosti, stabilnosti i profitabilnosti.

null

Tijekom više od stoljeća poslovanja, Croatia je postala sinonim za pouzdanost, kvalitetu i odgovornost u poslovanju te je od svojih početaka do danas simbol djelovanja na dobrobit zajednice u kojoj posluje.

 

Croatia kontinuirano ulaže u razvoj novih proizvoda i usluga, s velikim naglaskom na digitalnu transformaciju i integriranje rizika održivosti, a ujedno pomaže mnogobrojne društvene projekte koji potiču pozitivne društvene promjene i pridonose očuvanju nacionalnih vrednota i identiteta.

Svojim poslovanjem te mrežom poslovnica i poliklinika Croatia osiguranje prisutno je u svim regijama Hrvatske. U gotovo 140 godina postojanja predano je istoj misiji i ciljevima – sigurnosti i dobrobiti domaćeg čovjeka i zajednice. Croatijina sponzorska i donacijska politika proizlazi iz te temeljne misije i uvažavanja potreba lokalne zajednice.

null

U skladu s predmetom poslovanja, svoje smo djelovanje usmjerili primarno ka ciljevima sigurnosti u zajednici i podizanju razine financijske pismenosti.

Sigurnost u zajednici

Jedan od ključnih ciljeva održivosti Croatia osiguranja jest podizanje razine sigurnosti i smanjenja rizika u zajednici. Sigurnosti u zajednici doprinosimo dijeljenjem znanja i podrškom stručnim skupovima poput „Dana sigurnosti” u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS) i konferencije „Sigurnost cestovnog prometa – primjena suvremenih tehnologija u povećanju sigurnosti vozača”.

null

LaqoPrevent program prevencije, dostupan u LAQO mobilnoj aplikaciji, omogućuje vozačima praćenje različitih aspekata vožnje i vlastiti doprinos smanjenju ključnih rizika u prometu upotrebom tehnologije telematike, dok najodgovornije vozače LAQO nagrađuje. LAQO je pokrenuo i edukativnu kampanju „Oči širom zatvorene” na društvenim mrežama koja je upozorila na opasnosti upotrebe mobitela u vožnji.

null

Financijska pismenost

Uz podizanje razine sigurnosti u zajednici važan cilj Croatia osiguranja jest i podizanje razine financijske pismenosti u zajednici i benefitima osiguranja. Značajno pridonosimo i financijskom opismenjavanju zajednice, a osobito mladih koji se po prvi put susreću s upravljanjem financijama i životnim odgovornostima. Podržali smo krovnu industrijsku inicijativu osiguratelja u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje „Sigurnije sutra”. Dva su glavna cilja, povećati svijest građana o važnosti osiguranja i preuzimanja osobne odgovornosti za život, zdravlje i imovinu. Povezano društvo kći Croatia osiguranje kontinuirano podržava kampanje s ciljem educiranja i osvješćivanja mladih o važnosti dugoročne štednje za mirovinu i brige o osobnim financijama.

null

Pomoć u kriznim situacijama

U skladu s veličinom i značajem poslovanja kompanija pomaže u kriznim situacijama i mimo utvrđenih godišnjih planova. Tako je početkom 2022. godine zbog posljedica ruske agresije na Ukrajinu Croatia osiguranje doniralo milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu za potrebe izbjeglih i stradalih iz Ukrajine. Za sve zaposlenike koji su dodatno željeli pomoći vlastitim doprinosom otvoren je račun za uplate donacija te je tvrtka za svaku kunu koju su uplatili zaposlenici donaciju uvećala za jednak iznos.

null

U službi obrazovanja

Croatia osiguranje značajnu pozornost posvećuje razvoju digitalnih vještina djece i mladih, a primjer je podrška koja je osigurana za projekt STEMI Škola budućnosti, koji povezuje IT sektor i obrazovanje. Donacijama školama te pokroviteljstvima natjecanja, poput onih mladih ekologa i robotičara, podupiru se projekti s ciljem osvještavanja djece i mladih o važnosti očuvanja okoliša.

 

Njegujemo suradnju s visokoobrazovnim institucijama, primarno STEM i ekonomskih smjerova, sudjelovanjem na susretima studenata i poslodavaca, ali i financijskim ulaganjima u zajedničku (javnu) infrastrukturu. U 2022. tako je uređena i opremljena središnja dvorana Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čime se uvelike poboljšavaju standard i uvjeti za održavanje nastave. U protekloj godini, podržali smo rad više od 20 dječjih vrtića, škola, gimnazija, fakulteta i udruga donacijama u novcu i informatičkoj opremi.

null

Sport: Croatia uz velike i uz male

Zdravo življenje koje uključuje sport, fer natjecanje i pobjednički duh važni su za razvoj zajednice i pojedinca, a ujedno su vrijednosti koje u poslovanju zagovara Croatia osiguranje. Osim što smo partner Hrvatskog nogometnog saveza i reprezentacije, sponzoriramo više od 70 lokalnih sportskih klubova. Svima njima zajednička je upornost, trud, rad i želja da dođu do vrha. Stojimo iza svih koji su spremni napraviti korak više i otići korak dalje, jer u Croatiji znamo koliko je važno biti ustrajan kako bi postali najbolji.

 

Znatna sredstva sustavno usmjeravamo u nogometne, košarkaške, rukometne, odbojkaške, vaterpolske i druge male i velike sportske klubove te sportska natjecanja i aktivnosti. Croatia osiguranje u 2022. postalo je sponzor hrvatske nogometne reprezentacije. Sponzorstvo je pratila i zapažena medijska kampanja nadahnuta dugogodišnjom podrškom Croatije malim i velikim sportskim timovima te uvjerenjem da veliki uspjesi često kreću upravo iz malih sredina.

null

Kulturna baština

Croatia osiguranje, kako svojim imenom, tako i cjelokupnim identitetom predstavlja jedan od prepoznatljivijih simbola naše zemlje. Kao temelje brenda već gotovo 140 godina promiče vrijednosti tradicije, domaćeg, hrvatskog. Podržavamo manifestacije diljem Hrvatske s ciljem očuvanja tradicije, lokalne kulturne baštine i stvaralaštva, kao što su Vinkovačke jeseni, Samoborski fašnik i Samoborske glazbene večeri. Svojim pokroviteljstvom Croatia osiguranje podržalo je i rad manjih kazališta u Istri i Slavoniji te pomoglo održavanju brojnih književnih, glazbenih i scenskih festivala.

null

Zdravlje

Svijest o prevenciji i zaštiti zdravlja jedno je od važnijih područja djelovanja Croatia osiguranja te je logična nadogradnja ponudi zdravstvenog osiguranja i usluga u Croatia poliklinikama diljem Hrvatske. Iniciramo i podržavamo brojne projekte za prevenciju i osvještavanje zdravstvenih rizika kroz medijske kampanje te podršku i sudjelovanje stručnjaka, liječnika Croatia Poliklinike na stručnim skupovima.

null

Volontiranje i doprinos zaposlenika

Croatijini zaposlenici rado se priključuju inicijativama s ciljem davanja zajednici, što doprinosi jačanju uključenosti zaposlenika. Kako bi vlastitim primjerom svjedočili vrijednostima kompanije, Croatijini volonteri pridružili su se 2022. godine akciji i čišćenju jezera Vukovina u Velikoj Gorici.  Akcija je održana u sklopu projekta Večernjeg lista Rezolucija Zemlja na više od 30 lokacija diljem zemlje, a više od 5000 volontera u jednom danu prikupilo je više od 100 tona otpada.

 

U 2023. godini održan je i naš prvi CO Dan za više – dan kada naizgled mala djela naših zaposlenika čine veliku promjenu, dan kada dajemo više zajednici u kojoj živimo i poslujemo. Prvi je Dan za više posvećen akciji dobrovoljnog darivanja krvi, a organiziran je u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu (HZTM) i Croatia Poliklinikama. Akciji dobrovoljnog darivanja krvi odazvalo se više od 110 naših kolegica i kolega u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku koji su na taj način dali više kroz svoj osobni doprinos za zajednicu u kojoj živimo i poslujemo.

null